Mantuka

Insurans Islam Taib

Tuesday, September 11, 2018

BMW World of Passion and Joy


Gambar dari BMW Singapore

Untuk berita versi Inggeris, klik di sini.

Syarikat QAF Auto Sdn Bhd baru-baru ini menghantar wartawan-wartawan permotoran ke acara ‘BMW World of Passion and Joy’ di Singapura dari 25 hingga 26 Ogos ini bagi mengambil pengalaman tersendiri dunia BMW dan MINI.

Hadir mengucapkan selamat berlepas kepada wartawan-wartawan tersebut di Lapangan Terbang Antarabangsa Brunei pagi tadi ialah Pengurus Pemasaran QAF Auto Sdn Bhd, Dayang Siti Salwa binti Haji Mustapa.

Acara yang berlangsung selama dua hari di Pusat Pameran dan Konvensyen Antarabangsa Singapura itu memperlihatkan kereta-kereta bersejarah BMW dan MINI, meneroka cerita dan perjalanan MINI, berhibur dengan persembahan-persembahan dan aktiviti interaktif.


Gambar dari BMW Singapore
Sebelum acara ‘BMW World of Passion and Joy’, para media dikumpulkan untuk mengikut majlis makan malam bagi mengalu-alukan kedatangan media-media antarabangsa untuk mengambil liputan khas mengenai keluaran terkini dari BMW dan MINI.

Dalam majlis makan malam itu, Pengarah Urusan BMW Group Asia, Christopher Wehner menyampaikan ucapan alu-aluannya yang menyentuh mengenai acara-acara BMW world selama ini menjadi tanda penyatuan sejarah BMW sebelum, sekarang dan di masa depan di bawah satu bumbung, “Kami sangat gembira mengalu-alukan kedatangan para pengunjung mengambil pengalaman unik melalui pameran ini nanti.

“Di samping itu, buat kali pertama di Singapura, kami melancarkan empat buah model terbaharu dan mempamerkan dua model tambahan termasuklah model, BMW Concept X7 iPerformance.”


Semasa Ekspo itu dijalankan, penulis menyaksikan pelancaran keluaran baharu BMW 2 Series Active Tourer dan Gran Tourer, kedua buah model tersebut dihasilkan sebagai kegunaan perjalanan Bandar dilengkapi dengan transmisi dual-clutch.

Gambar dari BMW Singapore

Gambar dari BMW Singapore

BMW 2 Series Active Tourer dan Gran Tourer mempunyai penampilan gril buah pinggang depan mereka yang lebih besar, yang kedua-duanya lebih tinggi dan lebih luas, dan kini terbentang hampir ke arah lampu kepala. Tambahan Air Intake pengambilan udara luar, foglamp LED sebagai tambahan baru, lebih menonjolkan dan canggih. Tambahan lagi, kedua-dua model mempunyai luaran rupa sport line dengan tempat duduk sportif, display instrument berwarna hitam.

BMW X4 juga menjadi tarikan ramai pada pelancaran model terbarunya, BMW X4 serba baru dikuasa menggunakan xDrive mempunyai kebolehan digunakan dalam pelbagai rupa bumi atau pelbagai cuaca. Model SAV Coupe mempunyai bentuk badan lebih lebar, dilengkapi suspension M Sport dan stereng sport mampu menjelajahi pelbagai cabaran.


Gambar dari BMW Singapore


Apa yang menarik, keluaran model BMW i3s Rex, mempamerkan era baru dalam mobility, BMW i3s REx antara model premium tertinggi di dalam jenama BMW, mempunyai pemanduan dinamik, dilengkapi pelbagai teknologi masa kini setentunya memberi kenikmatan dalam pemanduan bergaya yang digabungkan dengan kereta elektrik dari kumpulan BMW.

Penulis Mantuka juga berpeluang menyaksikan pelancaran edisi pertama BMW Z4 sebuah model roadster yang ditunggu-tunggu oleh peminat kereta BMW.

Z4 masih mempertahankan desain grill kidney yang sudah menjadi trademark mewah BMW. Selain itu, lampu headlamp bi-Xenon dengan nampak sportif dan elegan. Selain nampak bergaya, Z4 sesuai bagi kegunaan berseronok atau menghadiri acara-acara kemeriahan. Ianya menjadi sejarah baru bagi BMW menghasilkan model terkini ini.

BMW Z4 M40i mempunyai kuasa 250kW/340 kuasa kuda, dengan enjin 6 silinder sebaris dan dilengkapi sustepnsion sport dengan kawalan damper elektronik, system brake M Sport serta mampu menghembus kuasa perlepasan 4.6 saat dari 0 ke 100 km/J.

Jika itu tidak mencukupi, ‘BMW World of Passion and Joy’ juga memperkenalkan BMW i8 Series serba baru yang menggabungkan prestasi dan kemewahan dalam satu. Model  hybrid 4 pintu coupe ini menjadi kereta jualan teringgi pada masa ini.


i8 juga berkali-kali memenangu anugerah enjin antarabangsa tahunan dari 2015 hingga 2017. model ini mempunyai badan yang ringan disebabkan bahan rekaan yang dihasilkan dari aluminium desain tersendiri dari bonet yang rendah, tayar aloi 20” dengan double spoke desain.

Model i8 Roadster terbaharu ini dimuatkan teknologi hybrid drive duo elektrik motor dan enjin petrol 3-silinder dengan teknologi BMW TwinPower Turbo bersama transmisi 6-kelajuan Steptronic manakala electric motor menggerakkan roda depan  melalui 2-kelajuan automatic gearbox.

M2 serba baru turut dipamerkan disana sebagai model lumba dimuatkan enjin bi-turbo sebaris 6-silinder yang mampu bergerak dari 0-100km’J dalam masa 4.2 saat sahaja. BMW M2 mempunyai cermin sisi M, gril depan bawah pinggang yang direka semula, tayar aloi M baharu, tempat duduk M Sport dan logo M2 yang diterangi.

Apa yang menarik, keluaran BMW Concept X7 iPerformance yang pernah dipamerkan di kereta-kereta IAA 2017 di Frankfurt, Jerman. Model X7 iPerformance adalah model kelas premium tertinggi di dalam barisan kereta-kereta BMW.

Semasa ekspo selama dua hari itu, para pengunjung berpeluang untuk menjalankan uji pandu model-model BMW terkini termasuk BMW 2 Series, BMW 7 Series, BMW i3 dan BMW X model.

Antara aktiviti lain, persembahan berbasikal aksi mendebarkan oleh Igor Obu yang membuat pergerakan menuver yang jarang sekali dilihat selama acara dua hari itu dijalankan.


Gambar dari BMW Singapore
Melihat MINI Designer oleh Paul Smith, salah satu daripada tiga Designer Minis yang dipersembahkan oleh Rover sebagai sebahagian daripada ulang tahun ke-40 Mini pada tahun 1998. Mengambil inspirasi untuk reka bentuknya daripada ciri-ciri jalur koleksi 1997, kereta itu akhirnya disembur dengan 86 jalur dalam 26 warna.

Gambar dari BMW Singapore
Kanak-kanak berumur dari 1 hingga 55 tahun tidak dilupakan untuk berhibur di dalam ‘BMW Baby Racers’, yang mana kanak-kanak berpeluang uji pandu BMW RS1200 GS Pedal dan JCW Go-Kart di litar disediakan. Kanak-kanak berumur 18 bulan hingga 3 tahun juga berpeluang untuk menyertai perlumbaan khas. Masa tercepat dalam perlumbaan itu akan membawa balik BMW Baby Racer.

Gambar dari BMW Singapore
Penulis Mantuka juga tidak ketinggalan memberi pandangan tersendiri mengenai kereta BMW 420i Gran Coupe yang diberi peluang untuk membuat uji pandu kereta tersebut semasa ekspo dijalankan. kawasan uji pandu tidak jauh dari Raffles Boulevard di Bandar Suntec. Kereta tersebut mempunyai kapabiliti menakjubkan terutama menjaga keselesaan pemandu semasa berada di kawasan perjalanan tidak menentu dan bergelora.Selain itu, penulis juga mencuba mode 'Comfort' yang sesuai digunakan di jalan raya Singapura apatah lagi Mode 'Sport' yang memberi kuasa sepenuhnya dnegan kestabilan yang mampu dikawal secara mudah.


Bercakap mengenai display di papan pemuka tengah, ia dilengkapi dengan 6.5 ukuran yang boleh di tayangkan ke skrin cermin pemandu supaya pemandu dapat memfokus pemandu sambil melihat dari skrin yang dipamerkan. tambahan lagi, kamera lebar yang dilengkapkan di sisi kereta boleh memberi pemandnagan 360 bagi memastikan disekeliling kereta tidak terjejas semasa meletak kereta atau memasuki ruang sempit.